Zijde sjaals & Katoenen doeken


Algemeen

Van september 2021 – sept 2022 heb ik een Artist in Residence gedaan in de Botanische Tuin van Kralingen. In die periode heb ik me beziggehouden met onderzoek naar de diversiteit van de bladvorm. Voor mij betekende deze AIR het inzoomen op het detail.

Ik heb veel nieuw werk gemaakt in verschillende technieken. Het accent lag vooral op Cyanotypie en het nemen van foto’s. Uiteindelijk is er een prachtig fotoboek ontstaan waarin deze tuin gedurende een jaar lang wordt weergegeven. Na de AIR ben ik verdergegaan met de bladvorm, maar ben ik me ook gaan verdiepen in het Ecoprinten en het maken van natuurlijke verven. Er ging een wereld voor me open.

In mijn schilderwerk ben ik altijd opzoek naar een vorm van spontaniteit. Bij deze techniek is het altijd weer spannend wat het resultaat is.

Maakprocess

Ecoprinten is het printen van bladeren op stof Ik druk vooral af op zijde en katoen. Je maakt daarbij gebruik van de tannine die het blad bevat. Om kleur toe te voegen werk je met een of meerdere verfdekens. Het proces bestaat er vooral uit om de stof voor te prepareren zodat ze goed de afgegeven tannine opneemt en de bladeren de behandelen zodat deze de tannine goed afgeeft. Er zijn vele verschillende manieren om dit te doen. Na het stomen en afkoelen van de stevig ingepakte rollen stof met blad zijn de resultaten vaak verbluffend. Mocht het tegenvallen dan kan altijd weer opnieuw gedrukt worden.

De natuurlijke verven waarmee ik druk zijn extracten van o.a. meekrap, blauwhout, cochenille, anattozaad, walnoot, essen, kurkuma, fluitenkruid, ossentong etc. Soms druk ik direct een ecoprint met een verfdeken en soms verf ik eerst en maak ik daarover een ecoprint. Soms ook combineer ik een ecoprint met zeefdruk, Cyanotypie of met Solarfast.


Ik druk op verschillende formaten zijde en katoen. De zijde drukken zijn vooral sjaals met de formaten 45 x 140 cm en 45 x 180 cm en diverse formaten zakdoeken. De bedrukt lappen katoen zijn soms het resultaat van de restant van een verfdeken. Zeer verrassend. Daarnaast heb ik grote lappen 150 x 250 cm gedrukt met diverse verfdekens en diverse kleinere lappen De toepassing voor deze katoenen lappen kan zeer divers zijn Denk daarbij aangordijnen, kleding, schilderij, wanddecoratie etc.

Foto's