Mirian Zimmerman

mirian

Over Mirian

Mirian heeft van 1996 tot 2016 op Goeree – Overflakkee gewoond. Ze werkte daar onder de naam Atelier Galathea,
waar ze tal van schilderscursussen voor kinderen en volwassenen verzorgd.
In de zomer van 2016 is ze weer terug naar Rotterdam verhuisd, maar ook Op Goeree – Overflakkee is ze blijven werken.

Sinds haar academietijd schildert ze landschappen. Voor mij is dit een onuitputtelijke inspiratiebron. Het landschap kan gaan over het ideale. Het geromantiseerde droomlandschap. Een landschap waar in je graag wilt verblijven. Maar een landschap kan ook gaan over vergankelijkheid, leven en dood. Een landschap kan confronteren en dat hoeft niet altijd aangenaam te zijn.

In de loop der jaren heeft ze regelmatig de zee geschilderd. Het altijd weer stromende water. Je weet niet wat het brengt , maar je weet ook niet waar je naar toe gaat. De zee symboliseert voor haar de stroming van het leven.

De laatste paar jaren is ze meer met bomen bezig. Het hoge ongrijpbare. De stevige verankerde rotsen, die jaren onverstoorbaar blijven staan en daarna wegrotten.

Mirian werkt graag in series. Zo kan ze in kleur en structuur het landschap en haar gevoel daarbij onderzoeken. Verzameld beeldmateriaal, vaak bestaande uit zelfgenomen foto’s, zijn de start voor een nieuwe serie schilderijen.

Ze schildert meestal met acrylverf in combinatie met lakverf, inkten, pasta’s en gels.
De matte acrylverf en de glanzende lakverf is een spel tussen de doffe kleur van
berusting en de glanzende kleur van hoop en glinstering voor het verrassende
onbekende. Ook inkt, gel en medium gaan in dit proces hun eigen weg.

Soms schildert ze met olieverf en paletmes. Dikke dansende verftoetsen staan
symbool voor vrolijkheid en luchtigheid

De lakverf wordt op het doek aangebracht met stokjes en ze gebruikt daarbij verschillende motorische bewegingen. Dit geeft het schilderen voor haar een extra dimensie. “Regelmatig ontdek ik door experimenteren weer nieuwe mogelijkheden. Minstens even vaak blijft het toeval me aangenaam verrassen. “ Misschien symboliseert het de verbazing over de natuur, maar ook de ondergeschiktheid van de mens daarin. Een ding is zeker, elke keer is het schilderen een ontdekkingstocht.

Naast het schilderen maakt Mirian ook regelmatig een ets. “In mijn etsen wil ik de sfeer van het landschap weergeven. De dreigende regenbui, het wuivende riet of een zonsondergang komen regelmatig terug.” Ook zijn de populieren van het Flakkeese landschap geregeld terug te vinden. De laatste jaren is kleur een belangrijkere rol gaan spelen in haar etsen. Ze onderzoekt hoe ze met kleur en structuur de sfeer in haar etsen kan versterken. De etsen ontstaan door een combinatie van technieken en ze worden à la poupeé afgedrukt.

Zoals eerder vermeld fotografeert Mirian ook.

De laatste tijd verdiept zij zich in oude fotoprocedés Denk aan Cyanotype, Kaliumtype, Gomdruk etc. Ze vraagt zich af hoe ze de sfeer van een foto kan beïnvloeden door belichting en chemicaliën. Ook experimenteert ze met diverse soorten papier en stoffen, die ze wel of niet heeft voorzien van een kleurlaag.

Wilt u meer weten over Mirian download dan hier haar CV downloadFile